Notice: Undefined variable: charset in /_old/naglowek.inc on line 6 PLURIX tatary

Logo PLURIXu PLURIX (od 26 V 1983) Jerzy Klaczak tel. (32)203 64 95
NIP 634-007-84-06 ISDN (32)782 49 10
Biura Rachunkowe (od 1992) VoIP (32)790 43 12
al. Korfantego 115 lok.4 DCS (501)950 390
40-156 Katowice GSM (600)121 878
Bank Pocztowy konto: 04 1320 1537 2418 9729 2000 0001
e-mail:
 
PLURIX > Michałki > Tatary

Doradca Podatkowy nr 4983
św. Min.Fin. 3374/97

PLURIX - Tatary

  1. z wołowiny
  2. ze śledzia
  3. z surowej ryby (łososia)
  4. z wędzonej ryby (węgorza)
  5. z avokado
  6. z gęsiny

Tatar z polędwicy wołowej

Na każdą osobę wziąć 20..40 dkg polędwicy wołowej (oczywiście surowej a nie wędzonej), obrać błony i powięzi, zemleć w maszynce lub wilku.
Dodatki drobno posiekane: średni ogórek kiszony (nie konserwowy!), pół dużej cebuli. W całości sardynka z puszki (nie trzeba wyjmować kręgosłupa). Smakosze dodają marynowanego maślaka.
Przyprawy: oliwa (najsmaczniejsza - z tej sardynki, co powyżej), sól, pieprz grubo zmielony (to, co zostaje w pieprzniczce po wysypaniu drobnego), sok z ćwiartki cytryny, musztarda, masło, Maggi (teraz się nazywa: sos sojowy).
Można wymieszać wszystko w kuchni i podzielić już gotowe na talerze albo wręcz włożyć całość do miski, lub wyłożyć mięso na talerze na kształt wulkanu, przyklapić, na to żółtko a wokoło inne dodatki, zaś przyprawy podać "zbiorczo" wszystkim.
Jeżeli coś zostało na drugi dzień - nie próbuj zamrażać ani podawać drugi raz; uformuj z masy okrągłe obważanki i usmaż na patelni (najlepiej teflonowej, bez tłuszczu) DZIŚ WIECZOREM. Do dziurki obwarzanka możesz wbić jajo przed usmażeniem. Po usmażeniu możesz je spokojnie włożyć do lodówki i podać następnego dnia na zimno lub na ciepło, także np. z pikantnym sosem.

na górę strony

Tatar z surowego łososia (lub innej ryby)

Na każdą osobę wziąć 20 dkg łososia (nie ma być wędzony tylko surowy) - ew. pstrąga czy wręcz śledzia, umyć, obrać skórę i szare mięso, usunąć ości i zemleć w maszynce lub wilku.
Dodatki drobno posiekane: łyżeczka kaparów, pół małej cebuli (można zetrzeć na tarce) - najlepiej czerwonej, łyżka natki pietruszki, także ogórek kiszony albo konserwowy czy marynowane grzyby.
Przyprawy: oliwa, sól, pieprz, sok z ćwiartki cytryny, Maggi (teraz się nazywa: sos sojowy).
Można - jak przy konwencjonalnym tatarze - wymieszać wszystko w kuchni i podzielić (dwoma łyzkami) już gotowe na talerze, albo wyłożyć łososia na talerze, na to żółtko (jajka przepiórczego), a wokoło inne dodatki, zaś przyprawy podać "zbiorczo" wszystkim.
Smakosze dodają (obok) sos ze śmietany i posiekanego szczypiorku, soli, pieprzu. Próbowaliśmy i tak - jest OK!
Jeżeli coś zostało na drugi dzień - nie próbuj zamrażać ani podawać drugi raz; uformuj z masy okrągłe obważanki i usmaż na patelni (najlepiej teflonowej, bez tłuszczu) DZIŚ WIECZOREM. Po usmażeniu możesz je spokojnie włożyć do lodówki i podać następnego dnia na zimno lub na ciepło.

na górę strony

Tatar z wędzonego węgorza (lub innej ryby)

Na każdą osobę wziąć 20 dkg wędzonego węgorza (można próbować zastąpić łososiem czy wręcz pstrągiem - ale DOKŁADNIE wybrać ości ! ), naciąć skórę i oddzielic ostrym nożem (zeskrobać ten najsmaczniejszy tłuszczyk ze skóry), oddzielic od ości i zemleć w maszynce lub wilku.
Dodatki drobno posiekane: łyżeczka kaparów, pół małej cebuli (można zetrzeć na tarce), kiszony ogóreczek.
Przyprawy: pieprz, sok z ćwiartki cytryny; jeśli jeszcze mało - oliwa czy sól.
Można - jak przy konwencjonalnym tatarze - wymieszać wszystko w kuchni i podzielić (dwoma łyzkami) już gotowe na talerze, albo wyłożyć węgorza na talerze, na to żółtko a wokoło inne dodatki, zaś przyprawy podać "zbiorczo" wszystkim.
Jeżeli coś zostało na drugi dzień -  możesz spokojnie włożyć do lodówki i podać następnego dnia.

na górę strony

Tatar z avokado

Na każdą osobę wziąć jedno avokado, przekroić na pół i wybrać miąższ widelcem do miski, a potem rozdziabać go tym widelcem na pacię.
Dodatki drobno posiekane: ze 4 oliwki bez pestek, łyżka kaparów, pół małej cebuli (można zetrzeć na tarce), pół pęczka szczypiorku lub rzeżuchy, mały ogórek kiszony.
Przyprawy: oliwa, pieprz biały, łyżeczka musztardy, łyżeczka przecieru czosnkowego z tubki (przywozi się ze Słowacji) i w nim jest sól, sok z ćwiartki cytryny.
Smakosze dodają (podobno - oczywiście NIE WSZYSTKO NA RAZ): posiekany imbir marynowany lub paprykę marynowaną (zamiast lub OPRÓCZ ogórka), tuńczyka z puszki, łyżkę posiekanych migdałów, łyżkę żółtego sera utartego, nać pietruszki zamiast szczypiorku, łyżkę wina, łyżkę majonezu lub śmietany, sos tabasco, sproszkowane chili, cukier, łyżeczkę przecieru pomidorowego. My - tradycjonaliści - akurat nie.
Można - jak przy konwencjonalnym tatarze - wymieszać wszystko w kuchni i podzielić już gotowe na talerze, albo wyłożyć avokado na talerze, na to żółtko a wokoło inne dodatki, zaś przyprawy podać "zbiorczo" wszystkim.
Nie wiemy, czy następnego dnia można to usmażyć na patelni - nigdy nie zostało nam nic na następny dzień!

na górę strony

Tatar z gęsiny

Pierś gęsią obieramy ze skóry (ale zostawiamy tłuszcz ! ) i mielimy w maszynce lub wilku.
Dodatki drobno posiekane: raczej korniszony niż kiszone ogórki, koniecznie marynowane grzyby.
Przyprawy: sól, pieprz.
Można - jak przy konwencjonalnym tatarze - wymieszać wszystko w kuchni i podzielić już gotowe na talerze, albo wyłożyć gęsinę na talerze, na to żółtko a wokoło inne dodatki, zaś przyprawy podać "zbiorczo" wszystkim.

na górę strony


PLURIX   Współpraca    Ceny    Gdzie    Pomoc    O nas    Klienci    Michałki    Grecka         Nowa      Do ulubionych
Dziś jest  Czwartek, 01-05-2025 Napisz Ostatnia aktualizacja strony: 28.8.2015;
Copyright ©2001 by PLURIX®. All rights reserved - Prawa autorskie zastrzeżone @NetHost